Sidor

torsdag 22 december 2011

Fikon marmelad

Till julens goda ostar är det Jättegott med en fikonmarmelad.
Jättelätt att göra själv och kul att ge bort i julklapp till den som redan har allt!!

0.5 kg torkade fikon
Vatten
55 dl strösocker (300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa)
11 st citron, skal och saft
100100 g grovt hackad skållad mandel


1. Blötlägg fikonen över natten.
2. Koka fikonen mjuka i blötläggningsvattnet i cirka 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
3. Ta upp fikonen ur vattnet och mixa frukten i en mixer tills den är slät, men inte helt slät.
4. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt koka upp, sakta. Låt koka långsamt i cirka 10 minuter. Rör hela tiden i grytan så att inte marmeladen bränner fast.
5. Blanda ner mandeln när ett par minuter återstår av koktiden.
6. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.

Inga kommentarer: