Sidor

tisdag 4 oktober 2011

Plommonmarmelad

I vår trädgård dignar plommonträdet och vi lassar skottkärran full. En god sylt att göra utav dem, som passar jättebra till havregrynsgröten fann jag på Söta Sakers blogg.

Plommonsylt med valnötter
1 kg plommon
5 dl syltsocker
1/2 dl vatten
1/2 dl grovhackade valnötter

Skölj plommonen och dela den i stora bitar så att kärnan kan tas bort. Låt dem koka med vattnet och syltsockret tills de är mjuka (cirka 5 minuter). Mosa plommonen lätt under tiden med en ballongvisp, men låt bitar vara kvar så att inte sylten blir för slät. Avlägsna skalen med en gaffel (de rullar ihop sig och flyter upp till ytan). Tappa sylten på burkar varvat med grovhackade valnötter.


Om man är sugen på en mer marmeladig, syrligare variant kan man ta receptet ovan, men byta ut vattnet mot limesaften från en lime samt riva i skalet av limen i slutet.
Blir väldigt gott...



Inga kommentarer: