Sidor

tisdag 8 september 2009

Brödbak

Nu du Emma, här kommer mina favvo recept på bröd...

1. Solrosfrallor (225 grader 10-12 min)
5 dl vatten
50 g jäst
0,25 dl olja
0,5 dl sirap
2 dl solrosfrön
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl

*värm vattnet till fingervarmt och rör sen ner jästen i det. Blanda i olja, sirap, salt och solrosfrön. Till sist mjölet. Knåda till en deg och låt jäsa 30 min. Forma till bullar och jäs ytterligare 30 min. Grädda i mitten av ugnen tills de får gyllenbrun färg.

2. Rågbaguetter (225 grader 15-20 min)50 g jäst
5,5 dl vatten (fingervarmt)
ca 1 msk salt
0,25 dl olja
1 dl sirap
0,5 dl linfrön
5 dl grovt rågmjöl
10 dl vetemjöl

baka ihop som ovan recept.
Jär 30 min i bunken.
dela i 3 delar och rulla till baguetter.
Lägg på plåt, snitta, strö över rågmjöl.
Jäs 60 min på plåten.
Grädda.

3.fillimpa (2 st)
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl grovt grahamsmjöl
4 dl blandade fröer och gryn tex solrosfrön, linfrö, krossat vete, etc.
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl olja
2 dl mörk brödsirap
1 liter lättfil

* smörj 2 formar 1,5 liter.
Blanda alla torra ingr. i en stor bunke.
Tillsätt de 'blöta' ingr. Rör om ordentligt.
Häll upp i formar och tjoff in i ugnen 175 grader i 100 minuter.

4. Rågruta (250 grader 10-12 min)

100g jäst
1 liter vatten
1 msk salt
1 msk anis
1 msk fänkål
1 dl sirap
1 dl olja
5 dl mjöl
2 l rågsikt

*lös jästen i vatten (fingervarmt)
Blanda allt till en smidig deg. Kavla ut till rutor och lägg på plåt. Låt jäsa 1,5 timmar och grädda sedan i ugnen.

Detta är ett fåtal av de godaste brödrecepten jag har. Kanske lite slarvigt skrivet men med brödbak är det ju alltid samma sak, med att lösa jäst i fingervarmtvatten, sen blanda i kryddor, olja och ev sirap. Sist knådas mjölet i tills degen släpper kanten och ibland behövs det mer och ibland mer än vad som står i receptet.

Det första frallreceptet kan man lätt blanda i lite av varje av de mjölsorter som finns hemma. Brukar bli gott varje gång. Tex med havregryn i. (även snyggt att dekorera med. Bara fantasin sätter ju gränsen!

Lycka till och håll utkik efter fler recept!

2 kommentarer:

Mirjam E sa...

Åh så sugen jag blir. Mer bakning får det bli - Och vill man ha gott bröd här blir man rånad - fick betala nästan 120 spänn för tre rågfrallor och tre muslifrallor... Märk frallor - INTE limpor!!!
/M

Emma Axene sa...

Hej, nu har jag testat solrosfrallorna och rågbaugetterna. Mycket goda! Dock råkade jag jäsa baugetterna 2h så jag borde nog knådat och jäst om dem men de blev goda ändå. Hade tänkt att göra filmjölkslimporna också men kom av mig när jag bangade lite på baugetterna.

Här bjuder jag nu på ett av mina favoritbröd. Det heter eg "No knead bread" men jag kallar det "Emmas framgångsbröd" eftersom det är nästan omöjligt att misslyckas. Pass på!
Blanda 8dl vetemjöl, 1,5 tsk salt, 2tsk krydda ex basilika, 1 rågat krm torrjäst och 4dl vatten. Låt stå ca12h. Kan justeras med vattnets eller rummets temperatur. Några timmar hit och dit gör ingen skillnad. "Vik" degen i grovt mjöl några ggr på en skärbräda och vält ned det i en lergryta som stått i ugnen sedan den sattes på på 275g. (Grytan behöver ej ligga i vatten innan eftersom den sätts in i kall ugn.) Strö över flingsalt och baka brödet ca 40min. Ev utan lock det sista. Super gott! Förvaras i handduk, ej plastpåse. Vipps, framgången är din!!

Like U Sara!

/Emma