Sidor

söndag 27 september 2009

bakning.

Nu är det dags att baka på surdegskulturen.
Min såg inte helt levande ut men jag testar ändå att sätta en deg. (blandade dock i ca 10g jäst för att va på säkra sidan)

Rågbröd med honung.

1/2 dl surdegskultur
5 dl ljumt vatten
2 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
8 dl fint rågmjöl
6-7 dl vetemjöl

Blanda allt och arbeta till en ganska hård deg. Den kan bli lösare under syrningen.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. Täck degbunken med plastfolie och ställ varmt.
efter 8-12 timmar brukar degen vara färdigjäst.
Stjälp upp på mjölat bakbord. arbeta ihop till 2 limpor eller runda bröd. jäs övertäckta på plåt.
Sätt in i 250 grader i nedre delen av ugnen.
Sänk värmen direkt till 200.
Grädda i ca 35 minuter.

Nu är min deg satt och jag väntar med spänning på resultatet i morgon bitti då den ska gräddas.
Hoppas på att det blir bra.
Även för dej som oxå testar.
Vore skoj att höra hur det gått.
Det bästa är att nu kan man dela med sig till andra av sin degkultur och sprida surdegen över svea rike.


Lycka till!

Inga kommentarer: