Sidor

måndag 15 oktober 2012

Surdegsbröd av vetesurdeg

En lyx jag unnar mig i höstrusket är mängder av nybakt bröd!
Det här är ett av favoritbröden.



Ett enkelt surdegsbröd. Receptet ger två runda bröd:

2 dl vetesurdeg
5dl kallt vatten
1 msk honung
ca 0,7 kg vetemjöl special
1-2 msk salt
10 g jäst

Lös upp jästen i vattnet, surdegen och honungen. Tillsätt mjölet och kör i assistent cirka 15 minuter, man märker när degen blir seg och elastisk. Tillsätt då saltet och kör 2-3 minuter till. Låt vila cirka en timme. Baka ut bröden och forma dem till två runda bröd. Ev kan jäskorg användas.
Låt jäsa två timmar till.
Värm under tiden upp ugnen till 250 grader.
Ställ in bröden i ugnen. Låt gräddas i 10 minuter i det angivna gradantalet, sänk sen till 200 och grädda tills bröden låter ihåliga då man knackar på dem och är gyllenbruna.

(Om du vill kan du byta ca 3 dl av mjölet mot någon annan sort. Tex Grahamsmjöl)

2 kommentarer:

Madeleine sa...

Tack för alla inspirerande recept.

Sara sa...

Varsågod!! Önskar dig en fin dag.../sara