Sidor

måndag 21 november 2011

Rågbröd med surdeg och kummin!

Degen i förra inlägget blev detta vackra rågsurdegsbröd med kummin.
Jättegott!

Såhär gör du:

1bröd

dag 1

1 dl vetesurdeg
2 dl vatten
2 dl vetemjöl special
1 dl grovt rågmjöl

Blanda och låt stå över natten, varmt.

dag 2

2 dl vatten
1 tsk jäst
1 dl fint rågmjöl
3 dl rågsikt
3,5 dl vetemjöl special
0,5 msk kummin, mald
1 msk salt

Blanda vatten, jäst, mjölet och kummin med degen som stått över natten.
Arbeta på låg nivå ca 5 minuter.
Tillsätt salt och arbeta 10 minuter till.
Kör degen 5 minuter till på hög hastighet.
Det blir nu en lös, elastisk deg.
Jäs 2 timmar.
Häll ut på mjölat bakbord.
Forma ett bröd genom att vika in kanterna mot mitten hela vägen runt och tryck till.
Jäs i mjölad brödkorg 1 timme till.

Grädda 10-15 minuter i 250 grader
Sänk värmen till 200 och grädda ca 15 minuter till.

Klart!!

Gott, grovt och mättande!

2 kommentarer:

creando sa...

Tackar för detta recept. Ska testas. Jag har velat prova surdeg hur länge som helst, men inte kommit igång. Tusen tack också för fin hälsning. Kramar Kicki :)

Veronica sa...

Jag ska verkligen prova att baka ditt surdegsbröd som ser så gott ut nångång! Måste bara ladda lite mentalt för det först :) Ha en trevlig helg! Kram!