Sidor

lördag 19 februari 2011

St Paulia

"Saintpauliasläktet (Saintpaulia) är ett växtsläkte i familjen gloxiniaväxter med sju arter från nordöstra Tanzania och sydöstra Kenya. Några arter odlas som krukväxter och arten saintpaulia (S. ionantha, har även kallats usambaraviol[2]) är en av världens populäraste krukväxter. Flera av arterna är hotade på sina naturliga växtplatser.



I början av 1890-talet skickades de första arterna till Europa av den tyske konsuln baron Walter von Saint Paul-Illaire, som ansvarade för Tanganyika (dåtidens Tanzania). Släktet är uppkallat efter baron Walter och hans far, som var trädgårdsmästare i Hannover.


Saintpaulior är städsegröna fleråriga örter som blir mellan 6 och 15 centimeter höga och plantorna kan bli upp till 30 centimeter i diameter. Bladen sitter i rosetter, de är runda eller något ovala, ganska köttiga och håriga. Blommorna är mellan 2 och 3 centimeter i diameter och sitter i samlingar med tre till tio blommor i varje. Kronan är femflikig och blomfärgen hos de vilda arterna är lila, blekblå eller vit."

Texten är hämtad härifrån: Saintpaulia

bild lånad härifrån

2 kommentarer:

m sa...

Kul att du börjat blogga igen sajros. Jag blir en trogen följare. Kram

Sara Selero sa...

tack M. du är så välkommen så... Kram